Auteur Topic: [recept] mexicaans: Chili Con Carne  (gelezen 17 keer)

25 januari 2022, 05:14:12
gelezen 17 keer

beheerder

  • *****
  • Information
  • Senior
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 396
    • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave

Kabouters zijn dol op hete chili.

Chili con carne

Dit is het basisrecept voor een zoutarme en zeer pittige mexicaanse bonenschotel.

Dit gerecht maak ik in een grote pan waardoor er wel meer dan 8 borden chili kunnen worden gemaakt.

Bereiding
Bepaal zelf hoeveel je er telkens van de ingrediënten bij wil doen.

De uien fruiten, de knoflook ook een beetje fruiten en daarna de fijn gesneden pepers en de paprika er bij doen. Het gehakt kan er bij, goed verhitten en rul roeren waarna de specerijen er aan toe kunnen worden gevoegd. Als de kleur van het gehakt bruin is geworden dan kan het vuur laag worden gezet.

Alle bruine bonen uit de blikken in een vergiet doen en even afgieten. Alle andere bonen vanuit het blik de pan in doen.
Nu zijn de tomaten aan de beurt en kan ook de prei (plus evt. wortel/mais) er bij.

Laat de chili goed pruttelen gedurende zeker 60 minuten op laag vuur en daarbij telkens roeren om aanbakken te voorkomen.
Ondertussen blijven proeven of de chili naar wens is en eventueel bijsturen.

De pittige chili kan na afkoeling over worden gebracht in de plastic schalen.

Ingrediënten
  • groenten: 4 grote uien, 1 knoflook, 1 rode paprika, 2-3 rode peper, 2-3 jalapeno en 1 prei
  • bonen: 2 bl. bruine bonen, 2 bl. rode kidneybonen en 1 dl. zwarte bonen
  • tomaten: 1 bl. gepelde hele tomaten en 2 pakjes gezeefde tomaten (gepureerd)
  • specerijen: zwarte peper, 2 tl. chilipoeder, 2 tl. cayennepeper, 1 tl. hot curry, 1 tl. paprikapoeder mild en 1 tl. gerookte paprikapoeder
  • vlees: 1 kg. mager rundergehakt met ietsje zout en 1 blokje rundvlees bouillon
  • zoetstof: 1 el. honing
  • eventueel toevoegen: maiskorrels en/of fijngesneden wortelen en/of extra rode paprika

Bewaren
Bij voorkeur de chili in de koelkast bewaren en binnen 2 weken consumeren.
Altijd ruiken aan de chili of deze nog goed is.
De chili kan - eenmaal overgebracht in een afsluitbare plastic schaal - worden ingevroren.

Serveren
Dat kan op verschillende manieren:
  • eenvoudig: witte rijst met opgewarmde chili
  • als baked beans: gewoon opbakken in een koekepan op hoog vuur gedurende 10 tot 15 minuten (chili droogt dan iets in)
  • als wrap: chili opwarmen, wrap opwarmen, chili op de wrap, strooikaas en gesneden (ijsberg-)sla er over met tacosaus of guacamole, oprollen
  • als soep: water toevoegen, fijngesneden aardappel, wortel en prei toevoegen en minimaal 45 minuten laten pruttelen, soep moet dik zijn
  • met brood: boterham besmeren met (hot) ketchup en daar goed verwarmde of gebakken chili overheen doen

Buen apetito - Disfrute de su comida !



There are no comments for this topic. Do you want to be the first?