Auteur Topic: [recept] italiaans: Insalata caprese (vega)  (gelezen 329 keer)

20 april 2018, 04:40:09
gelezen 329 keer

beheerder

  • *****
  • Information
  • Senior
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 330
    • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave


Preventieve Gezondheids Zorg over pijnboompitten

Kabouters houden van geroosterde pijnboompitten. Wat maakt het eten daarvan voor hen nou zo spannend?

Insalata caprese

Deze maaltijdsalade is wel vegetarisch maar gelukkig niet veganistisch want er zit romige mozzarella-kaas in en die bevat lekker dierlijk eiwit. Het volgende recept wijkt op een aantal punten af van de traditionele bereiding van dit heerlijke zomerse gerecht.

De term 'caprese' slaat op Capri, een eilandje waar veel salades groeien.
Pijnboompitten zijn zaden van dennenbomen (pinetree-nuts, eng.).

Belangrijk: Bij dit gerecht behoort vers (af-)gebakken brood te worden geserveerd. Ciabatta is aanbevelenswaardig maar rustiek stokbrood mag ook.

Ingrediënten
4 grote rijpe tomaten
verse basilicum
2 grote uien
2 flinke tenen knoflook
1 zakje met verse (buffel-)mozzarella
20-30 gram pijnboompitten
olijfolie
aceto balsamico d.i. basilicum-azijn
2 eetlepels honing
zout, zwarte peper
eventueel naar smaak toevoegen: citroensap, rode paprika, zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes

Werkwijze
Doe in een saladeschaal een flinke scheut olijfolie, voeg zout en peper toe, doe de balsamico-azijn er bij en voeg naar smaak de honing toe.
Doe eerst de fijngesneden knoflook er bij en roer dit goed om. Nu kunnen de fijngesneden uien er bij. Laat een aantal uienringen heel.
Doe nu de gesneden stukken tomaat er door (en eventueel de fijngesneden rode paprika etc.), meng dit alles met lepels goed door elkaar.
Snij de verse basilicum-blaadjes fijn en voeg er zoveel van toe naar smaak. Laat enkele blaadjes heel.

Doe in een braadpannetje de pijnboompitten en ga die droog-roosteren op halfhoog vuur totdat ze mooi bruin zijn.
Blijf roeren met een vork. Ze mogen niet al te zeer donkerzwart worden.
Doe het vuur er onder uit als ze gaar zijn en laat ze even afkoelen.

Snijd de uitgelekte mozzarella in mooie plakken of juist in veel kleine blokjes en meng dat met de inhoud van de saladeschaal.
Doe de afgekoelde geroosterde pijnboompitten er bij. Roer alles goed om. De salade is klaar en kan in de koelkast worden gezet om af koelen.
(Bij veel kabouter-families worden de afgekoelde pijnboompitten pas juist vlak voor de consumptie aan de salade toegevoegd;
dit vergroot namelijk de kans op het oplopen van het verlangde PNS-effect aanzienlijk.)

Bak het brood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal daarna het brood uit de oven en laat het vijf minuten rusten.
Liefst zelfs nog langer want dan is het brood goed afgekoeld.

Serveer nu de koele salade met het brood dat op een plank in plakken is gesneden (op een mooie hete zomerse dag).
Buon appetito !

Nota bene
  1. Het overgrote deel van de ingrediënten kun je halen bij de Lidl.
  2. Grote mensen, dus exemplaren van de soort Homo Sapiens, kunnen door het eten van pijnboompitten het pijnboompittensyndroom oplopen. Dit syndroom staat bekend als PNS (Pine Nut Syndrome) en het is een smaakverstoring die lang kan aanhouden.
    Kabouters hebben daar geen last van, integendeel, kabouters hopen juist op het oplopen van PNS want dan worden ze 'plezierig in hun hoofd'. Je zou dus kunnen zeggen dat kabouters high of stoned of euforisch kunnen worden van pijnboompitten. Maar dat effect treedt niet altijd op. Daarom is het altijd weer spannend of PNS zalig toeslaat of juist jammergenoeg achterwege blijft.
  3. Het Kabouter Verslavings Centrum waarschuwt tegen overmatig pijnboompitten eten. Daarom heeft de Kabouter Partij Nederland de richtlijn opgesteld dat kabouters iedere week maar maximaal twée keer geroosterde pijnboompitten mogen eten, en dat moet garanderen dat
    • de verslavingszorg niet overbelast raakt, en dat
    • jonge kabouter-hersentjes extra veel materie kunnen opnemen op school door de pijnboompitten-oliezuur werking, en dat
    • de productie van pijnboompitten de vraag kan bijhouden.
    In het Parvi - de klassieke kaboutertaal - heten pijnboompitten 'bi-nu-doe-nut-sova' of kortweg 'bi-noet-sova' en in modern Sami: 'pi-nut-sova'.
    Het zelfstandig naamwoord peanuts voor aardnootjes in het Engels is dus eigenlijk een afgeleid woord uit het Sami.
AR, Nijmegen 20-04-2018


There are no comments for this topic. Do you want to be the first?