Auteur Topic: [recept] indisch: Bami belanda (vega)  (gelezen 283 keer)

19 april 2018, 03:14:45
gelezen 283 keer

beheerder

  • *****
  • Information
  • Senior
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 338
    • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave


Kabouters vinden bami zeer lekker mits er maar verse gember in zit. Waarom dàt nou weer?

Bami belanda (vega)

Het recept voor deze bami-variant is niet alleen gezond en voedzaam maar levert ook veel brandstof op om lang te kunnen tuinieren, of om ver te fietsen, dat mag ook.
Bami belanda is veel voedsel voor weinig geld; het is zogeheten 'bunkervoedsel', je kunt er heel veel van op.

Ingrediënten
1 pak mie-nestjes
1-2 pakjes natte boemboe voor nasi/bami
1 bami-nasi-pakket (heeft altijd 1 rode peper)
1 pond uien
2 tenen knoflook
1 flinke verse gember
2-3 bosuitjes
en nog 1 extra rode peper
snufje zout, gemalen witte peper, zwarte peper, hot curry- en kerriepoeder
zonnebloemolie
2 eieren
eventueel naar smaak toevoegen: extra prei, 2 rawit, beetje sereh-poeder, schep sambal

Werkwijze
De bereiding van de bami belanda, oftewel hollandse gebakken groenten-mie, is in drie stappen:

Stap 1: Boemboe bereiden (groenten)
Doe de groenten uit het pakket in een vergiet. Leg de rode peper apart.
Pak een pan met deksel voor de boemboe en doe de natte boemboe er in, geef het een scheut water om de boemboe op te lossen.
Doe in de pan een van de 2 fijnsgesneden rode pepers en de fijngesneden gember en eventueel een schep sambal er bij. Goed roeren.
Snij alle groenten en begin met de uien, doe die in een hapjespan met deksel waarin zonnebloemolie in is gedaan en zet het vuur er onder hoog.
De uitjes dienen mooi te verglazen eer de knoflook en de andere rode peper er bij gaan. Doe er zwarte peper over en veel kerrie, liefst hot curry.
Zodra de uitjes er goed uitzien gaat de wok-/hapjes-/koekepan van het vuur en zet je daar een grote pan met water op voor de mie.

Laat de ui-knoflook-rode peper-prut even afkoelen en doe dat op een gegeven moment in de pan met de natte boemboe. Goed roeren voor een egaal mengsel.

Snij de bosuitjes in mooie ringen, doe die er bij in de vergiet en spoel alle groenten goed af.
Doe nu de gewassen groenten iedere keer in kleine porties in de pan met de natte boemboe en uien-prut.
Goed mengen met de houten pollepel tot dat alle groenten er in zitten en een egaal groenten-kruidenmegsel is ontstaan. Nu is de pan met boemboe klaar.

Stap 2: Mie koken (noedels)
Breng de pan met water aan de kook en doe het snufje zout er bij. Eventueel een scheutje zonnebloemolie om verkleving te voorkomen.
Mie-noedels hebben circa 7-8 minuten nodig om te garen. Trek na 3 minuten kooktijd de nestjes uit elkaar met een vork.
Na de aangegeven kooktijd op de verpakking kunnen de noedels worden afgegoten.

Nu, ofwel de hapjespan schoonwrijven met keukenpapier ofwel even onder de warme kraan houden en vervolgens een laagje zonnebloemolie er in doen.
Doe daarna de afgespoelde mie in die koekepan en meng het al een beetje in de olie en meng het rustig met de wokspaan. Zo verkleeft de mie niet.
Doe de deksel er op. De mie mag afkoelen. Nu is de mie klaar.

Je hebt nu alle voorbereidingen getroffen.

Stap 3: Bami goreng-en (bakken)
Nog heel even wokken en dan is de bami belanda klaar:

  • Gedurende 4 tot 6 minuten de mie op hoog vuur bakken en telkens bewegen en omkeren met de wokspaan,
  • dan de groenten er bij doen, alles goed verdelen en mengen, en gedurende 2-4 minuten op hoog vuur bakken en telkens omdraaien (goreng-en), en
  • tik de eitjes op de rand van de pan en verdeel het over de bami, nu nog 1-2 minuten op hoog vuur heel goed goreng-en !
KLAAR !

Serveer de bami belanda met gebakken uitjes (ook van Aldi of Lidl) en sambal badjak (die van Koningsvogel is de lekkerste).

Selamat makan !


Nota bene
  1. Het overgrote deel van de ingrediënten kun je halen bij de Aldi.
  2. De verse gember en extra rode peper plus de hot-curry haal je bij de toko.
  3. Kliekjes bami verwarm je op hoog vuur in een hapjespan. De smaak van de uien komen dan goed tot hun recht.
  4. Zie blog: 'Gember - Hoe gezond is het nu echt?' op JasperAlblas.nl over gember.
  5. Het Kabouter Voedings Centrum heeft n.a.v. het Grote Gember Onderzoek de volgende conclusie getrokken: 'Droog gemberpoeder ips hopeloos smakeloos, krachteloos en ongeloofeloos waardeloos en daarom beveelt het KVC verse gember aan: er ips geen beter alternatief.'
    Op grond daarvan heeft de Kabouter Partij Nederland de bindende richtlijn opgesteld dat kabouters iedere maand ten minste éen keer verse gember moeten eten of dienen te verwerken in de voeding want dit garandeert namelijk dat
    • ontstekingen geen kans krijgen, en dat
    • aandoeningen met een carcinogeen karakter de kop in worden gedrukt, en dat
    • alle kabouter-hersentjes scherp blijven functioneren, en dat
    • het kabouter-welbevinden op peil blijft.
    In het Parvi - de klassieke kaboutertaal - heet gember 'da-ja-he-tova' of kortweg 'dja-tova' en in modern Sami: 'da-ja-hee'.
    Vandaar het zelfstandig naamwoord djahé voor gember in het Bahasa; dat woord is dus gewoon afkomstig van de kabouters.
AR, Nijmegen 19-04-2018


There are no comments for this topic. Do you want to be the first?