Auteur Topic: [recept] italiaans: Salsa bianca (vega)  (gelezen 257 keer)

18 april 2018, 00:57:11
gelezen 257 keer

beheerder

  • *****
  • Information
  • Senior
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 338
    • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave


Kastanje champignons hebben een nootachtige smaak

Kabouters vinden blanke saus over de pasta heerlijk. Waarom is dat toch?

Salsa bianca (vega)

Als je ooit eenmaal van dit recept hebt geproefd dan blijf je voor de rest van je leven verslaafd aan blanke saus over de pasta.
Die waarschuwing is echt wel op zijn plaats omdat het je niet zal helpen van je overgewicht af te komen, integendeel zelfs.

Dit recept voor blanke pasta-saus is wel vegetarisch maar gelukkig niet veganistisch.

Ingrediënten
200 gram crème fraîche
200 gram gorgonzola
250 gram kastanje champignons
20-50 gram gepelde walnoten
olijfolie
gedroogde basilicum en thijm

Werkwijze
Plet de walnoten in een vijzel of snijd ze fijn. Was de champignons en snijd ze in plakjes.
Doe een flinke scheut olijfolie in een kookpan, doe de voorgesneden champignons er bij en zet het vuur op halfhoog.
Strooi met de molen naar smaak wat zwarte peper over de champignons.
Als de champignons gaar zijn en nog niet bruin zijn geworden kan de gorgonzola er bij en gaat het vuur wat lager.
Ga nu flink roeren en let er op dat alle gorgonzola gesmolten is. Zo ja, dan kan de crème fraîche er bij.
Ga door met flink roeren tot dat er een egale saus is ontstaan. Zo ja, doe de stukjes walnoten er bij.
Blijf roeren.

Doe naar smaak de gedroogde basilicum en de gedroogde thijm er bij en roer dit er goed doorheen.
Zet het vuur onder de pan uit, doe het deksel er op en laat het zo ongeveer een minuut of vijf staan.

Deze tijd hebben de kruiden nodig om hun smaak aan de saus af te geven: dit is cruciaal.
Proef met een theelepel of de smaak naar wens is. Voeg eventueel nog extra kruiden toe.

D'accordo, la salsa è presta !

Ondertussen is het water in de pan voor de pasta aan het koken en doe je de droge pasta er in.
Welke pasta nu dan weer ? Bij blanke sausen hoort officieel lintpasta dus bijvoorbeeld de tagliatelle al uova (van de Lidl) maar het kan ook heel goed met fusilli tricolore (het huismerk van de Jumbo is hier feitelijk uitermate geschikt).
Vlak voordat de pasta gaar is, zet je het vuur nog even onder de saus, ondertussen wel goed roeren en niet laten koken maar alleen verhitten.

Als de pasta gaar is en afgegoten in een vergiet en terug is in de pan dan het vuur uitzetten onder de saus en vervolgens alles naar de eettafel brengen.

Eet smakelijk!


Nota bene
  1. Praktisch alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de Lidl.
  2. Persoonlijk vind ik pikante gorgonzola (piccante) lekker maar kinderen houden meer van de zachte variant (dolce).
  3. Overgebleven saus kun je prima bewaren, zelfs in de diepvries.
  4. Er bestaan strenge richtlijnen als opgesteld door de Kabouter Partij Nederland met betrekking tot blanke saus.
    Kabouters mogen dit recept maar hooguit twee keer per maand bereiden want anders worden ze te dik.
    In het Parvi - de klassieke kaboutertaal - heten eetbare paddestoelen 'ghori-bi-li' of kortweg 'grobli' en in modern Sami: 'kropli'.
    Kabouters zijn verzot op eetbare paddestoelen en weten uitstekend giftige paddestoelen ('horp-nix-di', in modern Sami) te vermijden.

AR, Nijmegen 17-04-2018



There are no comments for this topic. Do you want to be the first?