Auteur Topic: [recept] hollands: Hutspot (vega)  (gelezen 254 keer)

16 april 2018, 22:03:55
gelezen 254 keer

beheerder

  • *****
  • Information
  • Senior
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 338
    • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave


Kabouters vinden wortelen heel erg lekker. Waar stoppen ze die dan zoal in?

Hutspot

Hutspot is supergezond. Want hutspot is niet alleen rijk aan caroteen maar is een tikkeltje zoet en ook mooi qua kleurstelling op je bord.
Hutspot is zogeheten 'bunkervoedsel', je ingewanden hebben geen problemen met het eten van veel hutspot: het gaat er in als koek.

Ingrediënten
1.5-2 kilogram kruimige aardappelen
1 kilogram wortelen
1-2 pond uien
1 blokje groentebouillon
1 klein afgestreken lepeltje zout
gemalen witte peper en kerriepoeder

Werkwijze
Pak een grote pan met deksel en doe er wat water bij voor de geschilde aardappelen.
Schil de aardappelen en was deze drie keer met vers water.
Zet de aardapplen onder water en doe het boullionblokje er bij.

De wortelen en de uien zijn al voorgesneden en gewassen.
Doe eerst de wortelen boven de aardappelen en dan pas de uien.
Het beste is om alles net onder water te zetten.

Doe vervolgens het zout en witte peper er bij. En eventueel een paar flinke theelepels met kerriepoeder.
De kerrie gaat de hutspot ietsje geel kleuren en een verfijnde smaak meegeven.
Kerrie is een specerijenmengsel. In dat mengsel zit kurkuma (koenier, koenjit) oftewel geelwortel.
Geelwortel - met het werkzame bestanddeel curcumine - gaat dementie tegen ! Ja-eh, ècht waar !
En als je dat niet gelooft moet je maar eens gaan surfen naar HappyHealthy.nl over kurkuma.
Dat is de reden waarom kabouters zoveel kerrie eten: ze willen er op latere leeftijd absoluut niet uitzien als een Alzheimer-aardappeltje. . .

Doe de deksel op de pan en zet die op hoog vuur gedurende 20 minuten.
Daarna 15 minuten op middelhoog vuur. Dat doet de aardappelen goed garen.
Bovendien is het extra-functioneel want het maakt de wortelen ietsje zacht maar niet al te slap en de uien kunnen dan ondertussen rustig desintegreren.

Prik met een vork in de aardappelen om te controleren of ze al gaar zijn.
Zo ja, dan het vuur er onder uit doen en de inhoud van de pan leeggieten in een vergiet.
(Als je nog jus wilt gaan maken met het kookvocht dan moet je een deel daarvan apart in een pan of kom doen.)
Laat het maar even afdruipen en daarna terugdoen in de pan en dan stevig mengen en stampen.
Als de hutspot egaal is aangestampt dan kan de pan naar de eettafel worden gebracht.

Eet smakelijk!


Nota bene
  1. Overgebleven hutspot kun je in de koeling nog minstens 4 dagen bewaren.
  2. Hutspot laat zich goed invriezen.
  3. Kliekjes hutspot verwarm je op hoog vuur in een hapjespan. De smaak van de uien komen dan goed tot hun recht.
  4. Als er honden in huis zijn dan moet de overmaat aan kookvocht worden aangewend om bij de hondebrokken te doen.
    Honden vinden dat over het algemeen een heerlijke voedselvariatie.
    Durf dit niet te wagen met katten! Die houden namelijk niet van ui.
  5. Volgens richtlijnen opgesteld door de Kabouter Partij Nederland moeten alle partijleden - en dus ook de bestuursleden -
    iedere maand minstens éen keer hutspot met kerrie eten. Dit garandeert namelijk dat
    • alle kabouteroogjes goed blijven zien, en dat
    • alle kabouterhuidjes een tikkeltje rozig gekleurd blijven, en dat
    • alle kabouter-hersentjes soepel blijven functioneren, en dat
    • de flatulentie-graad in brede zin niet afneemt.
    In het Parvi - de klassieke kaboutertaal - heten wortelen 'werz-li-lova' of kortweg 'werz-liva' en in modern Sami: 'vrez-liv'.
AR, Nijmegen 16-04-2018


There are no comments for this topic. Do you want to be the first?