Auteur Topic: [recept] hollands: Boerenkoolstamppot  (gelezen 284 keer)

15 april 2018, 18:27:55
gelezen 284 keer

beheerder

  • *****
  • Information
  • Senior
  • Forumbeheerder
  • Berichten: 338
    • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave


Kabouters maken hun boerenkoolstamppot net ietsje anders dan grote mensen. Hoe doen die dat dan?

Boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot is kerngezond. Want boerenkoolstamppot is niet alleen een rijke vitamine-C bron met aardig wat koolhydraten en lipiden er in als brandstof om te kunnen schaatsen maar heeft ook heel veel vrolijke eiwitten die het bleke-darm-smoel-effect tegengaan dat zo kenmerkend is voor geradicaliseerde veganisten.

Die laatste groep doet zich voor als superieure herbivoren maar dat kan eigenlijk helemaal niet - tenzij ze zich genetisch hebben laten ombouwen - want mensen (d.w.z. exemplaren van de soort Homo sapiens) zijn namelijk hele erge omnivoren vanwege hun vampier-hoektandjes en afgevlakte maal-muil-kiezen.
Bovendien hebben mensen breed-spectrum enzymen er bij gekregen.

Dus, daarom dus.

Ingrediënten
1200-1800 gram kruimige aardappelen
800-1000 gram boerenkool
1 blokje runderbouillon
1 klein afgestreken lepeltje zout
gemalen witte peper
flinke scheut melk
gerookte spekrepjes
vers gemalen zwarte peper
rookworst

Werkwijze
Pak een grote pan met deksel en doe er wat water bij voor de geschilde aardappelen.
Schil voldoende aardappelen en was deze drie keer met vers water.
Doe het boullionblokje er bij.

Verdeel de gewassen boerenkool in drie porties.
Het eerste deel gaat direct over de aardappelen en wordt meegekookt.
Het tweede deel wordt er halverwege de kooktijd bij gedaan.
En het laatste deel vlak voor of tijdens het stampen.
Zo verkrijg je dan een smaakvolle, knapperige en vitaminerijke stamppot.

Doe het eerste deel van de boerenkool in de grote pan er bij. Strooi het zout en de witte peper er over.
Zet die op hoog vuur.

In een voldoende grote pan met deksel laat je warm water uit de kraan lopen waarna je de rookworst in folie er in legt.
Pas halverwege de gaartijd van de boerenkool doe je er een klein vuurtje onder. Dat houdt het water warm.

Doe nu alle spekreepjes in een klein pannetje en doe er een klein beetje water bij.
Zet het pannetje op hoog vuur en zie dat de spekjes gaan koken.
Stooi met de pepermolen zwarte peper er over en roer goed door.

Als de spekjes aan het smelten zijn doe er dan telkens een beetje roomboter of margarine bij.
Het gaat er om dat de spekjes mooi smelten en bruin worden maar ze mogen niet zwart worden of uiteindelijk te hard worden.
Doe het vuur onder de spekjes uit.

Laat de stampot goed koken en doe na een kwartier het tweede portie verse boerenkool er bij, zonder te roeren.

Prik met een vork in de aardappelen om te weten te komen of ze al gaar zijn.
Zo ja, zet dan het vuur weer aan onder de spekjes en zorg voor uitgebakken gebruinde spekjes in wat boterjus.
Als de spekjes klaar zijn doe je het vuur onder alle pannen uit.

Nu ga je de pan met boerenkool afgieten. Vervolgens doe je het derde en laatste portie verse boerenkool er bij.
Giet een klein beetje melk in de grote pan en ga daarna alles goed mengen en stampen.
Doe vervolgens de spekjes met jus erbij en ga verder met mengen en stampen.

Haal de rookworst uit het warme water en knip de plastic verpakking open en leg de rookworst boven op de stamppot.

Breng de grote pan met boerenkoolstamppot naar de eettafel waar ook verschillende soorten mosterd op staan.
Varkensvleesproducten eten is prima zolang je er maar mosterd bij doet.

Eet smakelijk!

Zo, en dan nu maar weer wachten op de volgende winter als het weer vriest en er verse boerenkool verkrijgbaar is.


Nota bene
  1. Die rookworst haal je maar bij de Aldi; die is zeer smakelijk en prettig geprijsd. De rookworst van de Lidl is redelijk vergelijkbaar maar net ietsje minder sappig. (Vergeet Unox. Fòk Unox. En fòk Den Ab nòk. Allemaal veel te dure A-merken.)
  2. De gewassen boerenkool van de Lidl is net ietsje anders dan die van de Aldi; die laatste is namelijk nogal grof gehakseld.
  3. Roomboter of Blue-Band? Dat is afhankelijk van je smaak. Maar stamppot met ietsje roomboter er in is aanmerkelijk smeuiger.
  4. Boerenkoolstamppot laat zich prima invriezen.
  5. Volgens de Kabouter Partij Nederland moeten we af van de over-consumptie van dierlijk eiwit.
    Ga dus niet elke dag boerenkoolstamppot eten want daar worden vooral de bio-industrie varkens heel erg verschrikkelijk ongelukkig van.
    In het Parvi - de klassieke kaboutertaal - heet boerenkool 'brok-li-lova' of kortweg 'brok-liva' en in modern Sami: 'prokli'.
AR, Nijmegen 15-04-2018


There are no comments for this topic. Do you want to be the first?