Auteur Topic: [tekst] politiek: TK2006 (04-11-2006)  (gelezen 436 keer)

8 april 2018, 04:52:12
gelezen 436 keer

beheerder

 • *****
 • Information
 • Senior
 • Forumbeheerder
 • Berichten: 396
  • Bekijk profiel

[TOC] Inhoudsopgave | Topics Teksten A-Z
titel
TK2006
labels
politiek, tweede kamer verkiezingen, 2006
auteur
AR
type
redactioneel
publicatie
04-11-2006
locatie
Nijmegen
oorsprong
text-O-zine Le Pantheon
status
afgesloten
toelichting
In de nieuwsbrief van Odeon Le Rapido stond deze bijdrage van Archontio da Provodingus.
Hij schijnt zich nogal te ergeren aan het niveau van debatteren van enkele lijsttrekkers in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, te houden op woensdag 22 november 2006.Archontio:'de SP kan als de grote winnaar van TK06 niet worden gepasseerd'


Archontio over TK06:

coalitie GL, SP en PvdA nog onzeker


Odeon is net als Jan helemaal niet blij met de gedachte aan een kabinet Balkenende-4.

De gedachte alleen al aan onnodige verlenging van globaal, supra-nationaal en regionaal lijden is stuitend.

En zoiets produceert dan onvermijdelijk peristaltische kramp'n.

Of politieke MKZ.

Na 10 jaren van economische uitbuiting hebben wij nu echter genoeg van de slavenarbeid maar het is zeer de vraag of wij als stemvee wel voldoende zijn ingeënt en sterk genoeg zijn na al die ontberingen.


Nu, op 22 november 2006, dienen wij, eigenlijk alleen maar voor de vorm, naar de stembus te gaan.

In ieder geval komt er toch een kabinet dat we niet willen. En omdat de traditie gebiedt dat de grootste partij ook de premier levert en het er naar uitziet dat het CDA dat weer wordt dan staat de uitkomst dus bij voorbaat al vast. Voorlopig nog wel want er komt een tijd dat de premier direct zal worden gekozen als maatregel om het volk echt te laten mee-regeren.

Jammer eigenlijk want wij, het volk, willen bij voorkeur een linkse coalitie, van SP, GL en PvdA, zoveel staat wel vast na alle polls en interviews. En helemaal met de Partij voor de Dieren erbij zou het ineens weer gezellig kunnen gaan worden in Nederland.

Maar we krijgen, zo hebben de spindoctors al beslist, een CDA-PvdA kabinet met JPB wéér als premier. Wouter Bos gaat dan braaf in de Kamer zitten zo heeft hij al laten doorschemeren.

Ego-conflicten verhinderen echte samenwerking tussen die twee (partijen) en ondertussen worden de echte issues niet eens benoemd, bijvoorbeeld:
 • Armoede is in Nederland reëel aanwezig en het tast het fundament van onze solidaire samenleving aan.
 • De integratie van nieuwe Nederlanders wordt uiterst xenofoob en repressief door een verwijtbaar nalatige overheid (rapport van Vollenhoven) opgevat.
 • Net als in Frankrijk is ook hier het probleem levensgroot aanwezig van probleem-wijken die op een gegeven moment hun eigen koers gaan varen en onderwijl zit de middenklasse aan de rand van de stad met wat groen om zich heen te doen alsof 'iedereen het toch zo goed heeft in Nederland'.
 • Niet de vergrijzing of de gezondheidszorg gaat ons bergen geld kosten maar de klimaatverandering en diens gevolgen. Maar daar hoor je de huidige (oude) bewindslieden niet of nauwelijks iets bemoedigends of inspirerends over zeggen.
Gelukkig behoren de vervangers van Donner en Dekker tot de uitzonderingen: dat zijn wel degelijke mensen. Die kun je niet ongestraft als ambtelijke top manipulatief informeren (prachtig hoe H.Ballin de vierde macht ontmaskerde) of een blad voor de mond laten nemen. Toegegeven, het is verkiezingstijd, maar Winsemius komt toch maar mooi op de proppen met het verhaal van mogelijk 20 wijken in Nederland die potentieel zouden kunnen ontploffen op Franse wijze. Daarmee wijst hij naar een belangrijk maatschappelijk probleem: vergis u niet, dìt is géén non-issue, het Franse model kan een belangrijk nederlands vervolg krijgen.
Daarom is het van belang nauwlettend te volgen hoe spastisch en rigide of juist hoe welwillend en soepel de onderliggende vraagstukken door de (lokale) autoriteiten worden behandeld. Om uiteindelijk tot duurzame oplossingen te kunnen komen.


Gewoon er om heen draaien, het niet willen erkennen en/of gewoon glashard ontkennen is de manier waarop vooral Jan-Peter B. bezig is. Kenmerkend was de wijze waarop JPB in het eerste grote radio-lijsttrekkers-debat de dialoog met Wouter Bos niet behoefde aan te gaan door Bos uit balans te trekken door hem voor leugenaar uit te maken waardoor de behandeling van het onderwerp stokte en de ego-manie volop de ruimte kreeg om kemphaantjes-gedrag te ontlokken aan de heren volwassen politici.
Nee, dat wekt weinig vertrouwen.

Om precies te zijn, evenveel vertrouwen als de Surinaamse medelanders hebben in JPB na diens uitspraken over een 'Nederland dat moet leren van de VOC-mentaliteit' en ook evenveel als de Turkse medelanders die nu massaal weggaan bij het CDA en zelfs de PvdA naar aanleiding van de tactische wijze waarop laatstgenoemde politieke partijen de Armeense kwestie opdienden aan de Turkse partijleden.
Maar bovenal met net zo veel vertrouwen als alle zogenaamde moslims die nu rond lopen in West-Europa en dus ook Nederland die zich juist bedreigd voelen (door de 'christen'-meerderheid) en zich in toenemende mate in de hoek gedrukt voelen, door met name glasharde politici als Rita 'Schipholbrand-verantwoordelijkheid-laken en kinderen-in-de-cel' Verdonk, om hen feitelijk te kunnen blijven uitsluiten.


Echt helemaal nix hoor je JPB zeggen over de aanpak van de armoede in Nederland want dat deert hem hoegenaamd niet. Alleen al daarom zou hij nooit aanspraak mogen maken op de 'premier-bonus'.

Nix over voedselbanken en nix over de scherpere tweedeling in de samen-leving als gevolg van verminderde georganiseerde solidariteit. (= 3X nix)
Want die is na 10 jaar neo-liberaal beleid betrekkelijk vakkundig om zeep geholpen. En daarmee ook de degelijk functionerende sociale rechtstaat.
Maar dàt laatste is precies wat iedereen graag terug zou willen hebben en dus niet de saaiheid en voorspelbaarheid van een kleurloze koude premier die zijn eigen agenda volgt en lak heeft aan de onderkant van de samenleving omdat hij hen - mensen met een achterstand of met weinig kans of met een (sociale) handicap of met een accent; mensen die geld kosten - intens minacht.

DUS:
Stem op een partij die door een integere politicus/politica wordt geleid!

Daarbij denken wij bijna automatisch eerst aan Jan Marijnissen van de SP of Femke Halsema van GroenLinks.

GroenLinks weet echter onvoldoende grote groepen kiezers aan zich te binden, deze partij staat niet zo voor zieltjes-winnen, de boodschap is immers het belangrijkst: het afgeven van prikkels die tot nadenken stemmen en mogelijk (groene) gedragsverandering: het inhoudelijke debat prevaleert.

Maar de SP gaat wel fors winnen: als beloning voor de inzet (lokaal in de wijken en nationaal als geduchte oppositie-partij) en voor het inzicht (zoals tijdens het EU-referendum) en ook als teken van vertrouwen dat het socialistische gedachtengoed inderdaad beter af is bij de SP dan bij de PvdA.

En - omdat deze keer wèl de prognose van grote zetelwinst voor de SP wordt omgezet in een klinkende overwinning - dus dat daarmee het volk, in haar wijsheid, feitelijk de SP fiateert om regeringsverantwoordelijkheid te nemen.


Archontio da Provodingus, anno 2006 (zaterdag 4 november)There are no comments for this topic. Do you want to be the first?